By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to  analyze site usage, and assist in our marketing efforts.
View our Privacy Policy for more information.

DOOL

Nov 22
-
2024
Open Doors:
Price:
30
Pre-Sale:
27
https://www.more.com/music/dool-live-in-athens/ | Hard copy tickets: • Oldschool (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια) • Metal Era (Εμμ. Μπενάκη 22, Εξάρχεια) • Full Moon Store (Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια) • Monsterville (Αγ. Ειρήνης 13, Μοναστηράκι)
https://www.more.com/music/dool-live-in-athens/ | Hard copy tickets: • Oldschool (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια) • Metal Era (Εμμ. Μπενάκη 22, Εξάρχεια) • Full Moon Store (Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια) • Monsterville (Αγ. Ειρήνης 13, Μοναστηράκι)
Doom
DOOL

DOOL

“May all those whowander gather under the fluid flag of Dool”

Τα Πάντα Ρει. Όλα κυλούνκαι τίποτα δεν μένει το ίδιο. Η ζωή από μόνη της βρίσκεται σε μια συνεχήδιαδικασία μεταμόρφωσης. Προσωπικές αλλαγές, φυσικές αλλαγές, ψυχολογικέςαλλαγές, ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος γύρω μας. Πώς όλα αυτά μαςεπηρεάζουν; Και πώς θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εαυτός μας σε έναν κόσμο πουείναι εξωφρενικά απαιτητικός και επιθετικός με όλο του το είναι;

Οφείλουμε να είμαστε τόσορευστοί όσο το νερό, ώστε να πλοηγηθούμε σε αυτόν τον ωκεανό όπου όλα είναιπιθανά αλλά και αβέβαια. Και να συμφιλιωθούμε με το χάος και με την έννοια τουπροσωρινού.

Μετά από τα δύο πρώτα τουςάλμπουμ που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές, τα“Here Now, There Then” (2017) και “Summerland”(2020), οι 5μελείς Dool από τηνΟλλανδία μας αιχμαλωτίζουν και μας συναρπάζουν με τη φετινή νέα τους δουλειά,δείχνοντας μια μπάντα που πραγματικά έχει αναπτύξει τη δική της ταυτότητα.

Σε παραγωγή και μίξη από τονMagnus Lindberg (Cult of Luna, Russian Circles, Tribulation) και mastering από τον Ted Jensen (Ghost, Mastodon, Muse, Talking Heads, AC/DC), το The Shape οf Fluidity” παρουσιάζει ένα ετερόκλητο αλλά ενιαίο μίγμα απόprogressive rock, metal και post-rock ήχους, σε συνδυασμό με μια τραγουδοποιία που δεν παρεκκλίνειαπό τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει γνωστούς τους Dool, την έμφυτη απεύθυνσή τους σε όλα τα κοινά και τοδυναμικό τους υπόβαθρο.

Το άλμπουμ σημαδεύεται απότη συνεργατική συνθετική ορμή των Raven Van Dorst,Nick Polak και Omar Iskandr, ενώ σε συνδυασμό με τιςυποσυχνότητες που παράγει ο JB Van Der Wal και την άκρατη δημιουργικότητα του νέου ντράμερVincent Kreyder, ηχητικά αποτελεί τοπιο συλλογικό εγχείρημα του συγκροτήματος έως τώρα.

Θεματικά, το “TheShape οf Fluidity” πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας σε έναν κόσμοπου βρίσκεται συνεχώς σε ροή. Πώς μπορούμε να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μαςόταν ο κόσμος γύρω μας έχει τόσο υψηλές και πιεστικές προσδοκίες; Με τον ένα ήτον άλλο τρόπο, αυτό είναι ένα καθολικό ερώτημα.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, οι στίχοι περιγράφουν τηνιστορία των Raven van Dorst, πουγεννήθηκε intersex και ως βρέφος εξαναγκάστηκε χειρουργικά να ζήσει ως κορίτσι.Μέχρι που αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια τους πριν από μερικάχρόνια, ανακτώντας τον χώρο που τους στερήθηκε, αλλάζοντας το όνομά τους καιαποκτώντας συμφιλίωση με την ερμαφρόδιτη φύση τους. Αυτές οι θεματικέςπραγματώνονται στο “The Shape οfFluidity”, το οποίο αποτελεί ένα άλμπουμ γύρω από το πώς μπορείς να βρειςτον εαυτό σου, να κολυμπήσεις ενάντια στο ρεύμα και να αντιμετωπίσεις τον κόσμοκατάματα.

 

Οι Dool, το όνομα των οποίων προέρχεται από την ολλανδική λέξη“περιπλάνηση”, προέκυψαν το 2015 από τις στάχτες των The Devil’s Blood και ElleBandita. Το ντεμπούτο τους “Here Now,There Then” γεννήθηκε από την ψυχική τους αναζήτηση ανάμεσα σε ρυθμούς και μελωδίες, ενώ λίγο μετά την κυκλοφορία του από τη γερμανική Prophecy Productions το 2017, βραβεύτηκε ως “Ντεμπούτο της Χρονιάς” από το Metal Hammer.

Περιλαμβάνοντας τη - σταόρια του cult - επιτυχία “Oweynagat”, με το δυστοπικό βίντεο που τη συνόδευε, το άλμπουμ πυροδότησε τη live φήμη των Dool, οδηγώντας τους σε μια σειρά από headline περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, με παράλληλες συμμετοχές, μεταξύ άλλων, σεφεστιβάλ όπως το Graspop (Βέλγιο), το Lowlands (Ολλανδία), το Wacken Open Air(Γερμανία), το Wave Gotik Treffen (Γερμανία), το Hellfest (Γαλλία) και το MetalDays (Σλοβενία).

 

Μετά από την κυκλοφορία του EP “Love Like Blood”, το οποίο περιλάμβανε την ξεχωριστή και θριαμβευτική τους εκδοχή στο κλασικό ομώνυμο τραγούδι των Killing Joke, οι Dool επέστρεψαντο 2019 στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του “Summerland”, μαζί με τον παραγωγό Martin Ehrencrona (Viagra Boys)και ακολούθως σε μίξη και mastering από τον Magnus Lindberg.

Το δεύτερο άλμπουμ ανέπτυξε ακόμα περισσότερο τη δυναμική οντότητα των Dool, καθώς συνδύαζε τη μουσική τους δεξιοτεχνία με την ανάγκη εξερεύνησης νέων δρόμων και μιας καινούριας ηχητικής ατμόσφαιρας. Το“Summerland” έφτασε στο Νο9 των γερμανικών charts, γνωρίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια από μεγάλη μερίδα του Τύπου,ανάμεσά τους η ανακήρυξή του ως “Άλμπουμ της Χρονιάς” από το Metal Hammer στην Πολωνία, το Rock Hard σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και από το περιοδικό SonicSeducer.

Μετά από το αναγκαστικόφρένο που έβαλε η πανδημία στα σχέδια για περιοδείες και εμφανίσεις ανά τον πλανήτη στο πλαίσιο προώθησης του “Summerland”,οι Dool επέστρεψαν με ευρωπαϊκό tourτο 2022, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ όπως το Brutal Assault (Τσεχία), το Desertfest (Βέλγιο), το Grauzone (Ολλανδία) και το Graspop (Βέλγιο). Η αυλαία της περιοδείας αποτέλεσε και το απόγειό της, με όλη την καθηλωτική ενέργεια τωνDool να αποτυπώνεται στο live άλμπουμ “Visions of Summerland”, το οποίο ηχογραφήθηκε υπό τη σκέπη του κολοσσιαίου οργάνου και των βιτρώ στην εκκλησία του Αρμίνιου, στη γενέτειρά τους το Ρότερνταμ, αποτελώντας και το αποχαιρετιστήριο σόου του μακρόχρονου φίλου τους και ντράμερ Micha Haring.

Το 2024 βρίσκει τους Dool να περιοδεύουν ανά τον κόσμο για μία ακόμη φορά, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το εναρκτήριο release show του “The Shape οf Fluidity” στο διαβόητο Roadburn Festival στοΤίλμπουρχ της Ολλανδίας, και κάνοντας επιτέλους την πολυπόθητη στάση στην Αθήνα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίουστο σεσημασμένο υπόγειο του An Club.

Είθε η προσωπική μας περιπλάνηση, να μας φέρει κάτωαπό τη ρευστή σημαία των Dool...

Line-up:

Raven Van Dorst - vocals/guitar

Nick Polak - guitar

Omar Iskandr - guitar

JB Van Der Wal - bass

Vincent Kreyder - drums

Προηγούμενα μέλη:

Job Van De Zande - bass (2015-16)

Reinier Vermeulen - guitar (2015-2019)

Micha Haring - drums (2015-2022)

Discography:

Oweynagat (2016, single)

•Here Now, There Then (2017, album)

Love Like Blood (2019, EP)

Summerland (2020, album)

Visions of Summerland (Live at Arminius Church) (2023, live album)

The Shape of Fluidity (2024, album)

Έγραψαν για τους Dool:

[...] Oι τρεις κιθάρες των Dool τυλίγονται σαντολύπες καπνού και δημιουργούν σκοτεινές εικόνες μέσα από αργόσυρτα, στις παρυφές του doom, μοτίβα ή χορεύουν λάγνα μέσα σε post-punk αναθυμιάσεις, μαζίμε το συνεπές στη ρευστότητα rhythm section, και όλα μαζί υπηρετούν τη φωνή,που χωρίς καμία θεατρικότητα ή αυτολύπηση, σε μεταφέρει στο δικό της δράμα[...] / Metal Hammer

[...] Το “The Shape οf Fluidity” είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ότι είναι: fluid. Άλλοτε μελωδικό και υπνωτιστικό, άλλοτε πιο heavy και με distortions, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καθηλωτικό [...] / Rockoverdose.gr

[...] Αν θες να βυθιστείς σε μια γλυκιά μελαγχολία και να ατενίσεις τα γκρίζα σύννεφα, πάτα το play, τι περιμένεις;[...] / Rockhard.gr

[...] Το να φτάσεις ως καλλιτέχνης σε τέτοιο βαθμό ειλικρίνειας με την τέχνη σου, ώστε να αφήσεις πραγματικά κομμάτι της ψυχής σου μέσα σε αυτήν, αποκαλύπτει την πιο ουσιαστική και παράλληλα, την πιο τρομακτική πλευρά της τέχνης [...] / Rockway.gr

[...] Εν κατακλείδι είναι πραγματικά θαυμάσιος ο τρόπος που οι Dool ξεδιπλώνουν το καλλιτεχνικό τους όραμα. Η μαεστρία στο songwriting, η παραγωγή και η εκτελεστική δεινότητα της Raven στα φωνητικά είναι ικανά να τους παρασύρει μέχρι τέλους στο γαϊτανάκι για τον δίσκο τηςχρονιάς. [...] / Rocking.gr

[...] Οι ήχοι που βγαίνουν σε όλο το άλμπουμ είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο υπέροχοι. Πότε με μελωδίες και riffs που σε κάνουν κομμάτια. Πότε με απίστευτες δυναμικές και διακυμάνσεις και πότε aggressive. Πότε σε γυρνούν σε Dark και Gothic εποχές και πότε σαν χαλί σου στρώνουν ψυχεδέλειες. [...] / Rocknrollmonuments.gr

[...] Είναι από τα μουσικά έργα που δύσκολα περιγράφονται με λέξεις, παρά μόνο βιώνονται ενιαία και αδιαίρετα σε συνθήκες αδιασάλευτης ακρόασης. Οδύνη που οδηγεί στην κάθαρση, σε ένα κόσμο που τρέχει με χίλια κι ο οποίος είτε θα συντριβεί είτε θα αλλάξει. [...] / Soundcheck.network

Links:

Website| Facebook | Instagram

Bandcamp| Spotify

Παραγωγή:

Pedrera Live Productions

pedrera@i-jukebox.gr

Facebook | Instagram | X

Επικοινωνία - Δημοσιογραφική επιμέλεια:

info@i-jukebox.gr